Dr. Szentmiklóssy Margit

Pszichológus. Segítő beszélgetés. Problémamegoldás. Konzultáció.
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6.
(A Széll Kálmán téri metró és a 4-es 6-os és 17-es villamos közelében.)
+36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu | Kapcsolat: Keressen bizalommal!

A Dívány online oldalán oldalán megjelent cikk:
"Így működik valójában a hipnózis"


A Képmás magazin online oldalán megjelent cikk:
"Ma már nem félnek a hipnózistól az emberek"


Elérhetőségeim:

+36 1 316 3009
(10 és 20 óra között)
1024 Budapest,
Keleti Károly u. 6.

Keressen
bizalommal!

 

"Te magad légy a változás, amelyet látni szeretnél a világban!"
(Mahatma Gandhi)

EMDR – Módszerek

Olyan széleskörűen kutatott pszichoterápiás eljárás, amely a különböző traumák feldolgozására alkalmas.

Integratív megközelítésű módszer, amelyet a maradandó problémák kezelésre dolgoztak ki. Más terápiákból is átvett terápiás elemeket: kognitív viselkedés terápia, interperszonális, testközpontú terápiák, pszichodinamikus terápia). Az EMDR célja olyan, az adaptív információfeldolgozást támogató terápiás eljárás, amely 8 különböző szakaszban dolgozza fel a pszichopatológia kialakulásában szerepet játszó negatív élményeket.A betegségek kialakulásának alapját képező korábbi tapasztalatok mellett, a jelenlegi diszfunkcionális reakciókat kiváltó helyzetekre, valamint a mentális egészséghez szükséges adaptív viselkedés és gondolkodás elsajátítására fókuszál.

Alkalmazása:minden olyan pszichés tünetegyüttes kezelésére alkalmazható, a mely összetett trauma, vagy hosszantartó stressz hatásaival összefüggésben alakult ki.

Mérlegelik a terápia elkezdésekor, hogy a fennálló tünetek egy vagy több károsító hatású élmény következményeként jöttek-e létre. Páciens felidézi a traumatikus eseményt teljes részletességgel, a hozzátartozó összes érzékszervi tapasztalattal, testi érzéssel együtt. Gondolatok képek, érzelmek, érzetek aktiválódhatnak. A terapeuta nyomon követi ami megjelent a személy belső folyamataiban. Addig történik a stimuláció, míg a traumatikus élményre való visszaemlékezés már nem jelent nehézséget, az emlék ekkor újraintegrálódik a személyes élettörténetébe, s a traumát elszenvedett személy mélyen megnyugszik, gyakran megkönnyebbülést él át. Visszatérhet szokásos mindennapi életébe.

Az enyhébb, egyszerűbb traumák pár ülés alatt is feldolgozódnak.–A komplex traumák feldolgozása természetesen időigényesebb munkát kíván.

Traumáink feldolgozása nagyon fontos,mert a különböző később kialakuló testi, lelki betegségeink alapját képezhetik, és legtöbb esetben mindezekről sejtésünk sincs. Következtében orvostól orvosig járunk különböző típusú bajaink „gyógyítására” feleslegesen, eredménytelenül. Ugyanis még akár a valóban elsődleges testi betegségek sem gyógyulnak, míg a lelki bajokat nem gyógyítottuk meg előbb, vagy utóbb! (M.Emdr.E.)