Dr. Szentmiklóssy Margit

Pszichológus. Segítő beszélgetés. Problémamegoldás. Konzultáció.
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6.
(A Széll Kálmán téri metró és a 4-es 6-os és 17-es villamos közelében.)
+36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu | Kapcsolat: Keressen bizalommal!

A Dívány online oldalán oldalán megjelent cikk:
"Így működik valójában a hipnózis"


A Képmás magazin online oldalán megjelent cikk:
"Ma már nem félnek a hipnózistól az emberek"


Elérhetőségeim:

+36 1 316 3009
(10 és 20 óra között)
1024 Budapest,
Keleti Károly u. 6.

Keressen
bizalommal!

 

"Te magad légy a változás, amelyet látni szeretnél a világban!"
(Mahatma Gandhi)

Relaxációs és szimbólumterapeuta

  • AT (autogén tréning 3 foka: relaxáció, vizualizáció, meditáció)
  • KIP (katathym képélmény),
  • Leuner féle, C.G.Jung féle, Rogers féle módszerek

Ez a terápia több fokozatból és egymással kölcsönösen szoros kapcsolatban álló részből áll:

  1. Autogén tréning
  2. Meditáció, Imagináció
  3. Szimbólumterápia

Gyakran használt, hatékony, közkedvelt módszer. A panaszoktól és személyektől függően rövid és hosszabb terápiára egyaránt eredményesen használják!

Az autogén tréningről (AT) bővebben:

J.H. SCHULTZ német orvosdoktor még a 19. század fordulóján alkotta meg ezt a „relaxációs” módszert a „keleti módszerek”.tudását és gyakorlatát is felhasználva a „nyugati” emberekre szabva. A módszer azóta is fejlődik. Orvostanilag az egyik legtöbbet kutatott és megalapozott relaxációs módszer, amely erősíti a test és lélek , -szellem öngyógyító folyamatait. Az autogén tréning saját erőnkből merít, saját aktivitásunkat használja fel, hogyan a neve is kifejezi :”autogén”. Ha kellően elsajátítottuk megfelelő gyakorlásokkal, olyan belső képességünkké válhatik, mintha ezzel a készséggel születtünk volna „genetikusan”.

Az autogén tréning (AT) lényege, hogy rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal, belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel létrehozunk egy testi és lelki (pszichés) ellazultságot. Ebben az alvás határán levő relaxált állapotban elménk befolyásolni képes testünk önregulációs rendszerét, amely az izületek, izmok, vérkeringés, légzés és szívritmust, a hasi szervek és fejünk, agyunk működését is fejleszti, kontrollálja a 6 alapgyakorlattal. Közben csökken a stressz, mert kontrollálni tudjuk: az akaratunktól függetlenül működő, zsigeri, u.n. autonom idegrendszer ellazullását,- a belső zsigeri működések optimalizálódnak, amelyek meg visszahatna az akaratunktól függő agyi és minden testi, lelki működéseinkre.
„Passzív koncentrációval”, akaratunk nélkül, csak hagyjuk, hogy megtörténjen az ellazulás és létrejöjjön egy mély belső nyugalom, béke, -kiegyensúlyozottság,-harmónia érzése ,ami az egészségünk legfontosabb alapja,forrása.

Rendszeres gyakorlással lehetővé válik, hogy testi és pszichés működéseinket aktuális céljainknak megfelelően leszünk képesek szabályozni, -gyógyítani. Fontos megtanulni, hogyan oldjuk fel a feszült tudatállapotot, amely számtalan pszichoszomatikus betegség okozója és fenntartója.

Az AT alapgyakorlatok elsajátításához 15-20 alkalom szükséges. Naponta 3-szor otthon is gyakorolják 5-10 20 percben! A gyakorlási időt a terapeutával beszélik meg. A különböző problémák, betegségek tünetének fokozatos enyhüléséhez a rendszeres napi gyakorlások által vezet az út.

A terápia előre haladtával később aztán külön speciális u.n. „szervtréning gyakorlatokkal” enyhíthetők, gyógyíthatók még a legkülönbözőbb tünetek, panaszok, problémák, akiknek ez még szükséges. A terápia ezen szakaszát erre képzett szakpszichoterapeuta vezetésével végzik.

Kényelmes, ellazulást segítő, ülő és fekvő helyzetben végezhető a gyakorlat. Zavartalan környezet biztosítása jó hozzá. A módszer megtanulása után, ami jó esetben akár 2-3, de több hónap is lehet, már várható a tünetek enyhülése, gyógyulása , akár még megszünése is.. Ha nincs kialakult betegség, abban az esetben is ajánljuk ezt a módszert, mivel jelentősen hozzájárul életminőségünk, közérzetünk javulásához. Általa mélyebben és rövidebb idő alatt tudunk pihenni, nő a fizikai tűrőképesség, pszichés feszültségtűrés,fokozódik a teljesítmény, fejlődik önismeretünk, és kapcsolataink minden területen átalakulnak, fejlődnek. Már az alapgyakorlatok is gyógyuláshoz vezethetnek. Minden esetben a személyiségtől és tünetektől és az együttműködéstől függ a terápia eredményessége!

Alkalmazása: minden testi, lelki panaszra, problémára , betegségre hasznos terápia.

A meditációról bővebben:

Rendszerint olyan lelki állapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. Cél a megnyugvás, lelki béke, harmónia keresése. A környezetből kikapcsolódunk, akár megváltozott tudatállapotba kerülhetünk. Meditáció során kontemplálunk, mindent érzékelünk.

Az imaginatív-meditatív tréning hatására testi-lelki bizalmunkba vetett hitünk újra értékelődik, életszemléletünk átértékelődik, -fokozatos jellemképzés lesz és az érzelmi reakciók, viselkedésminták átdolgozódnak. A meditációnak főleg rövid távon pszichés előnyei vannak, de hosszú távon már fizikai hatásai is megmutatkoznak.

Egy új kutatás szerint a régóta meditálók agykérgének tekervényezettsége markánsabb, mint a nem meditálóké, ami a kognitív teljesítményt jelzi, hozzájárulva a kognitív képességek növekedéséhez is. A meditálók kiegyensúlyozottabbak lesznek, nagyobb nyugalmat, vitalitást tapasztalnak, kisebb lesz az alvásigényük. Már néhány hónap alatt normalizálódik a vérnyomás, csökkennek a szívpanaszok, különböző fájdalmak, javulhat az emésztés, reumatológiai stb. panaszok. Kevesebb lesz a stroke, szív-érrendszeri beteg, vérnyomás beteg, csökken a vérben a stressz hormonok szintje így az érelmeszesedéssel járó gyulladásos folyamatok, az újabb kutatásokkal bizonyítva.

Az imaginációról bővebben:

Jelentése kép, hasonmás, látszat. – Az imaginatív – meditatív technikákban relaxált állapotban képeket, szimbólumokat „hívunk elő” struktúrált, tematikus módon , illetve a felmerülő problémáknak megfelelően. A belső képek alkotása útján a pszichés energia képformában jelenik meg,válik „kézzelfoghatóvá”. A meditációs élményfeldolgozás során a tudatosítás, az élmények integrálása történik.

Az imaginatív-meditatív tréning hatására belső beleegyezés , megengedés, elfogadó hozzáállás , testi-lelki valónkba vetett bizalom, újraértékelés lesz, -életszemléletünk átformálódik, az egészségfogalom újraértékelődik, fokozódik az önismeret, emberismeret, társismeret, -értékrendezés, jellemképzés, -érzelmi reakciók és viselkedés minták átdolgozása teremtődik meg. Hozzájárul panaszaink csökkenéshez, egészségünk növekedéséhez.

A szimbólumterápiáról bővebben:

A pszichés problémák mélylélektani feltárása és feldolgozása történik képi megjelenítéssel. A módszer a múltbeli traumák, tudattalanba rejtett események felidézését, átdolgozását és a személyiségbe integrálását teszi lehetővé. A szimbólumterápia a COUE-féle autoszuggesztív módszer, a SCHULTZ-féle autogéntréning (AT) és a LEUNER-féle katatimképek imagináció (KIP) kombinációja.- C.G. Jung analitikus széleskörű tapasztalatai és kutatásait is felhasználja ez a pszichoterápia!

A szimbólumterápia a relaxációs alapgyakorlatokra (AT) építve, megváltozott tudatállapotot létrehozva, saját belső képek segítségével tárja fel a problémákat.
A képekkel való belső munka teszi lehetővé a kliens számára a probléma pontosabb megértését, megfelelő megoldását és az eredményei hatásának integrálását.
Következtében egy új lelki egyensúly keletkezik! Így tudjuk elérni, hogy a probléma akadály helyett a személyiség fejlődését, a növekedését, és a kiteljesedését szolgálja a kliens számára.

A szimbólumterápia kifejező képi módszer, amely elvezet a meditációhoz és a mélyebb önismerethez, – panaszaink , problémáink csökkenéséhez, megoldásához, az egészséghez. Nagyon kedvelt és használt módszer!