Dr. Szentmiklóssy Margit

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
1024 Budapest, Keleti Károly utca 6. | +36-1-31-63-009 | dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu

Felkészítés gyermekvállalásra

A gyermekvállalás éppolyan félelmetesnek tűnő lépés tud lenni, mint a házasság vagy a felnőtté válás. Ez az élmény bizony már nem kevés felelősséget hordoz magában, egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatja a leendő szülők életét, és olykor csak szakértő pszichológus segítségével állhat helyre a rend. 

Bővebben

Az evési zavarok, és ami mögöttük van

Napjainkban rengeteg embert érint valamilyen evési zavar, melyek közül a két legismertebb típus az Anorexia nervosa és a Bulimia nervosa, melyek megjelenési formája eltér egymástól, azonban a cél mégis ugyanaz – a karcsúságot elérni. 

Bővebben

Egyre tornyosuló problémák? Van megoldás!

Az életben számtalan problémánk merülhet fel, amelyek megnehezíthetik az előre haladást. Ezek a gondok nagyon sokfélék lehetnek, az élet minden területén felbukkanhatnak.

Bővebben

Párkapcsolati tanácsadás: Vajon beválik?

Úgy érzi, hogy a párjával már jó ideje nem találják meg a közös hangot? A szerelem helyét átvették a mindennapos problémák? Azok a tulajdonságok, amiket egykoron megszeretett szíve választottjában már inkább ellenérzéseket váltanak ki? 

Bővebben

Segítség a dohányzásról való leszokáshoz

A dohányzásról való leszokásnak számtalan módszere ismeretes, sokuk akár önállóan is végezhető. Azonban vannak esetek, melyeknél jobb felügyelni a dohányzás gyógyításának menetét, illetve vannak személyek, akik csak külső segítséggel képesek megszabadulni káros szokásaiktól. 

Bővebben

Néhány tévhit a hipnoterápiával kapcsolatban

A legtöbb ember fejében a hipnózisról alkotott kép a valóságtól távol áll. Sokan gondolják, hogy a hipnózis alvást, eszméletvesztést jelent, vagy a tudatot kontrollálja, esetleg azt, hogy nem is igaz, csak egy misztikum. 

Bővebben

Amit a hipnoterápiáról tudni érdemes

hipnoterápia során alkalmazott hipnózis nem új keletű tudomány. Ez a speciális tudatállapot lehetőséget kínál arra, hogy a személyen, akin alkalmazzák, belső tartását alakítva alapvetően változás mehessen végbe. A hipnózis, a szuggesztió és hasonló módszerek számtalan nép ősi gyógyító rítusának elemei voltak. 

Bővebben

Mi is az a hipnoterápia?

hipnoterápia egy régóta alkalmazott terápiás módszer, mely számos különböző pszichés problémára nyújthat megoldást. A hipnoterápia lényege, hogy a hipnózis ideje alatt egy megváltozott tudatállapotba vezeti be a pácienst, aki módosult tudatállapotba kerül, mely nagyon mély nyugalmi, alváshoz közeli, kellemes állapot. 

Bővebben

Mi is az a kognitív viselkedésterápia?

kognitív viselkedésterápia lényege, hogy az emberek különböző eseményekre való reakcióját és viselkedését meghatározza az egyéni szemléletmód és a hiedelmek. Ugyanarra az eseményre minden ember máshogy reagál, mást jelent számára. 

Bővebben

Mi az autogén tréning, és hogyan segít?

Az autogén tréning egy relaxációs gyakorlat, mely hasonló a meditációhoz. Ez a módszer kiváló eszköz az ellazulásra, a feszültség oldásra, arra, hogy lerázzuk magunkról a stresszt, felkészítsük magunkat egy előttünk álló, nagyobb koncentrációt igénylő feladatra vagy egyszerűen csak kikapcsoljuk a világ zaját és csendet teremtsünk a fejünkben. 

Bővebben

A relaxációs és szimbólumterápia hasznossága

relaxációs és szimbólumterápia az életünk során szerzett, képekbe formálódott élmények, feszültségek, problémák feloldását segíti tudatállapot változás útján.

Bővebben

Amit a depresszióról és kezeléséről tudni érdemes

A depresszió napjainkban sajnos már egyre gyakoribb mentálhigiénés betegség, amelyet nem szabad szégyellni vagy eltitkolni, hanem minél hamarabb segítséget kell kérni a depresszió kezeléséhez.

Bővebben

Amit a depresszióról tudni érdemes – avagy hogyan ismerheti fel?

depresszió alapvetően egy pszichiátriai betegség, melynek legfőbb tünetei a hangulat ingadozása, zavar az érzelmi életben és az érdeklődés hiánya.

Bővebben

Mit érdemes tudni a pánikbetegségről?

A pánikbetegség egy manapság sokat hallott és sajnos sokakat érintő probléma napjainkban. A pánik kezelésére számos mód van, gyógyszeres és terápiás jellegű egyaránt.

Bővebben

Ami megmérgezheti a mindennapokat: a szorongás

Amennyiben valaki néha megijed bizonyos helyzetektől, esetleg nehezen veszi rá magát arra, hogy megtegyen valamit, még nem feltétlenül van baj.

Bővebben

Az önbizalom megtalálásának fontossága!

A mai világban egyre nagyobb problémát jelent az önmegvalósítás és az önfejlesztés hiánya. Ez a jelenség nem csak a fiatalok körében érzékelhető, de gyakran fiatal korra eredeztethető vissza az oka.

Bővebben

Mitől más egy pszichológus tanácsa, mint egy baráti tanács?

Egy pszichológus tapasztaltabb a pszichológiai problémák megoldásában. A titoktartás, az objektivitás lehetősége, a szakmai biztonság és a pszichológiai képzettség miatt élveznek előnyt a pszichológusok

Bővebben

Ne féljük pszichológushoz fordulni!

Napjainkban már egyre természetesebb dologgá válik a pszichológushoz járás. Ahogyan a nyelvtanulásban, mobilunk, számítógépünk, vagy autónk használatában is a megfelelő szakember segít abban, amit magunktól nem tudnánk. 

Bővebben

A leggyakoribb pszichológiai problémák – a szorongásos zavarok

A szorongásos zavarok  fordulnak elő leggyakrabban a világon. Minden negyedik ember szorong kisebb-nagyobb mértékben, azonban nem minden ember képes felismerni saját magában ezt a problémát.

Bővebben

A generalizált szorongásos zavar...

A Generalizált Szorongásos Zavar az egyik főbb fajtája a sokféle szorongásos zavarnak; tartós, koncentrált szorongást jelent. Egyszerre több tünete van, amely nem csupán egy tárgyra, vagy tünetre vonatkozik. Ezek a személyek szinte mindenre szorongással reagálnak.

Bővebben

Secifikus fóbiák

Gyakran fordul elő, hogy valamely személy, bármely számára jellemző tárgytól, jelenségtől, vagy különböző helyzetektől irracionálisan nagyon fél. Félelmét önmaga sem érti és érdemlegesen nem tudja megmagyarázni miért is van, honnan is eredhet.

Bővebben

Pánik, pánikbetegség


A szorongásos zavarok egyik nagyon gyakori típusa. Ebben az állapotban a szorongásos reakciók rohamszerűen adódnak össze.Tünetei a következők: zavar, szédülés, nehézlégzés, légszomj, émelygés,heves szívdobogás,izzadás.

Bővebben

Mi az agrofóbia?

Egyes személyekből  a nagy terek félelmet váltanak ki. Valótlanul, oktalanul  félnek és maguk sem értik és tudják megmagyarázni mitől is jön elő belőlük ez a nagyon kellemetlen érzés alkalmanként.

Bővebben

A kapcsolati feszültség gyengíti immunrendszerünket

Az emberi kapcsolatainkban átélt idegesség, aggodalom krónikus stressz faktorként működik és gátlást okoz immunrendszerünk egészséges, természetes működésében!

Bővebben